Ga je links of rechts? Kies je voor jezelf of voor een ander? Is het tijd om wat te gaan zeggen of kun je beter even je mond houden? Moet je een order aannemen ondanks dat je druk bent? Of laat je een klant gaan in de hoop dat hij later terugkomt? Allemaal vragen die om een keuze vragen. Al zou je alleen op de wereld zijn, je zult af en toe moeten kiezen. En kiezen kan heel moeilijk zijn, voor de één meer als een ander. Je kunt ervoor kiezen om dit artikel te lezen of niet. Maar wellicht geeft het je inzicht en leer je beter de kunst van keuzes maken.

Kiezen of delen

Als kind heb je het vast al gehoord. “Het is kiezen of delen”. Deze uitdrukking betekende in de meeste gevallen dat je tussen twee zaken moest kiezen. Als bijvoorbeeld je oma wilde weten of je een blauw of rood snoepje wilde. Als je niet snel ging kiezen dan kreeg je niks of koos je oma een kleur. Het is logisch dat je oma niet de hele dag de tijd had om op jouw keuze te wachten. Het kwam dus op jou aan hoe snel je de voor- en nadelen tegen elkaar af kon wegen.

Waarom kiezen moeilijk kan zijn

Kiezen is vaak minder moeilijk dan je denkt. Vaak is er niet eens een keuze maar ben je bang dat die er wel is. Ander aspect is dat je niet snel genoeg de gevolgen kunt overzien. En hoe perfectionistischer je bent, hoe moeilijker het wordt om te kiezen. Wat als je de verkeerde keuze maakt? Vaak voelt het eenvoudiger om niet te kiezen. Hoewel dat ook een keuze is natuurlijk. Toch is het moeilijk kunnen kiezen vooral wat wij onszelf voorhouden. De genoemde situaties geven dit al aan. Jij denkt, jij neemt aan, jij weet het niet, etc. Het kiezen om niet te kiezen is overigens vaak erg lastig voor de ander. De vrager geeft je een keuze, misschien wel omdat hij/zij het zelf niet weet. Als jij dan ook niet kiest dan laat je de ander in de besluiteloze toestand. We kennen allemaal het voorbeeld of je koffie wilt. Zeg gewoon ja of nee. Dat geeft duidelijkheid. Antwoorden met: “Als je hebt” of “Als het niet teveel moeite is”, zijn rare antwoorden. Dat heeft de ander heus wel zelf bedacht.

Waarom je vaak moet kiezen

Hoe ouder we worden, hoe meer er van onze keuzes af kan hangen. Toch maakt het proces zelf niet veel uit. Of je nu het kleur snoepje moet kiezen of een studierichting. Als je niet kiest dan wordt er voor je gekozen. Of je krijgt geen snoepje, of je gaat niet studeren. Het is daarom beter om te kiezen dan om niet te kiezen. Een diploma van een studie die je niet zo leuk vond, heeft meer waarde dan geen diploma hebben. Zakelijk moet je constant keuzes maken. Wanneer je geen keuze maakt verlies je misschien een opdracht, of het kost je zelfs geld. Wanneer je wel kiest heb je twee opties. Het was goed of het was niet goed. Daarmee is kiezen dus gemiddeld genomen beter dan niet kiezen.

De kunst van keuzes maken

Het is allemaal makkelijk gezegd. Maar als je voor een keuze staat kan het moeilijk zijn om te beslissen. Er zijn allerlei theorieën over, maar de kunst van keuzes maken, bestaat uit:

 1. Accepteer de gevolgen;
 2. Ga op je gevoel af, wat dacht je als eerste?
 3. Doe er niet te lang over, hoe langer je denkt hoe moeilijker de keuze wordt;
 4. Als de beslissing is genomen moet je er aan vast houden;
 5. De negatieve gevolgen zijn input voor een volgende keuze, geen reden tot spijt.

Net als leren lopen, praten, jezelf volgens de norm gedragen, vereist leren kiezen veel oefening. Ga beslissingen niet uit de weg, sterker nog dwing jezelf tot kiezen.

Tips om goed te kiezen

Enkele tips die je kunnen helpen om te kiezen zijn:

 1. Maak de keuze niet te zwaar, je leven hangt er niet vanaf;
 2. Het ergste wat er kan gebeuren is vaak niet zo erg;
 3. Maak geen lijstje met voor- en nadelen, dit maakt je besluiteloos;
 4. Kies snel en stuur later bij als dat nodig is;
 5. Doe geen talloze aannames om je keuze te ondersteunen;
 6. Doe de ander een plezier en kies, i.p.v. niet te kiezen
 7. Wat is jouw levensdoel? Welk antwoord draagt daar het meest aan bij?
 8. Wat zou je als kind gekozen hebben?
 9. Doe alsof je de beslissing al veel vaker hebt moeten nemen;
 10. Kies niet wat je denkt dat moet maar wat goed voelt.

We staan iedere keer weer voor allerlei keuzes. De ene beslissing is makkelijker dan de andere. Maar bedenk vooral dat kiezen niet lang moet duren. Neem initiatief, het is makkelijker om bij te sturen dan voor een beslissing te blijven hangen.

Heb jij tips? Deel ze dan hieronder of op onze Facebookpagina.