Op de vraag hoe het met iemand gaat, krijg ik soms het antwoord: “Druk, druk, druk.” Mijn eerste gedachte is dan, als je het echt zo druk hebt, zeg je het geen drie keer. Dit is een beetje flauw, maar het geeft wellicht aan dat je misschien onnodig druk bent. Dat vrijwel iedereen druk is, is algemeen bekend. Maar hoe ga je er mee om? En is het wel nodig?

Druk zijn

Veel bedrijven kampen met een personeeltekort. Daarbij is er veel werk zodat er veel druk staat op ondernemers. Het is een constante strijd tussen het helpen van de klant en niet te veel uren werken. Deze situatie is een gevolg van de economische groei. Deze positieve ontwikkeling zorgt voor veel en goed betaald werk. Het zorgt er wel voor dat uitvoerend personeel, overuren draait om het werk af te krijgen. De organiserende mensen moeten beschikken over een groot organisatietalent om het allemaal ingepland te krijgen.

Te druk zijn

Te druk zijn is dan een logisch gevolg. Er is simpelweg een grens aan het menselijk kunnen en de beschikbare tijd. Vaak gaat deze drukte ten koste van allerlei randzaken. Er wordt steeds minder tijd besteed aan administratie. Vervolgens is men niet tot nauwelijks meer bezig met de toekomst van de onderneming. Kansen worden gemist en de naam van het bedrijf gaat er onder leiden. Klanten worden ontevreden omdat je slecht bereikbaar bent. Personeel is eerder ziek en mensen op de planning raken overbelast. Kortom, te druk zijn leidt tot allerlei problemen.

Minder druk zijn

Veel ondernemers zijn momenteel zover dat ze graag een paar opdrachten inleveren om wat rustiger te zijn. Het steeds te druk zijn zorgt ervoor dat het niet meer leuk is. Bovendien staat de waan van de dag in de weg om alle zaken up-to-date te houden. Minder druk zijn is daarom een wens van velen. Gewoon wekelijks een paar uurtjes om de administratie bij te werken. Maar ook regelmatig een avond thuis of bij familie en/of vrienden doorbrengen. Daarbij maandelijks eens nadenken of je onderneming nog wel in gewenste richting gaat.

Tips

Te druk zijn gebeurd overal, maar is dat wel echt nodig? Lees eens de onderstaande tips/vragen, om minder druk te worden:

  1. Werk je effectief genoeg, draagt alles bij aan het eindresultaat van het project?
  2. Werkzaamheden die buiten je vakgebied liggen, kosten veel tijd. Kun je die niet beter uitbesteden?
  3. Is je administratie omslachtig? Maak het efficiënter om te factureren en te rapporteren;
  4. Online zaken behoeven ook aandacht, wellicht kun je dit ook uit handen geven.
  5. Besteed je veel tijd aan overleg met anderen? Wellicht kun je beter iedereen voor een andere taak verantwoordelijk maken. Elimineer onnodige besprekingen;
  6. Doe af en toe niets, zodat je daarna weer helder na kunt denken en effectiever bent;
  7. Neem tijd voor je privéleven, zodat je weer beter in je vel gaat zitten;
  8. Vraag aan je omgeving wat je efficiënter kunt doen.

Te druk zijn kan jou ook overkomen. Weet je niet wat jij kunt veranderen? Neem dan vrijblijvend contact op zodat ik je kan helpen met je werklast.

Tel: 06-407 659 42

E-mail: info@organisatieservice.nl